چیلر آبی که به آن چیلر آب خنک نیز میگویند از متداولترین و پرکاربردترین چیلرهایی میباشد که با کاربردهای متفاوت استفاده میشود. از این نوع دستگاه جهت خنک کردن بخشهای داخلی ساختمان های تجاری و اداری، مراکز صنعتی، سالنهای سرپوشیده و غیره استفاده میکنند. تفاوت آن با دیگر چیلرها در نحوه خنکسازی سیالات مبرد میباشد. در این نوع چیلر یک برج خنک کننده وجود دارد و از جریان آب جهت عملیات خنکسازی استفاده میشود، این در حالی است که در انواع چیلرهای هوا خنک چندین فن وجود دارد که برای خنکسازی هوا استفاده میشود. امروزه چیلرهای آبی را در هر جایی میتوانید ببینید که تهویه مطبوع را در تجهیزات سازمانی، تجاری و صنعتی ایجاد میکنند. این دستگاه میتواند به کاهش یافتن درجه حرارت در انواع ماشین آلات رباتیک و دیگر تجهیزات و قطعات کامپیوتری کمک کند. هم چنین این دستگاه جهت خنک کاری آب آشامیدنی و یا تامین کردن آب خنک برای بسیاری از مواد تشکیل دهنده و اولیه مواد غذایی کاربرد دارد.
چیلر آب خنک نوعی دستگاه سرماسازی محسوب میشود که در آن از یک سیکل سیار مبرد یا تبریدی استفاده میشود. سیال مبرد نیز به سیالی گفته میشود که ظرفیت گرمایی بالایی دارد، به این ترتیب با طی کردن سیکل تبرید میتواند به صورت مداوم تغییر فاز را انجام دهد. در این نوع از چیلرها با استفاده از انتقال حرارت و علوم ترمودینامیک از عمل تغییر فاز میتوان جهت فرایندهای گرمایشی یا سرمایشی محیطهای مختلف استفاده کرد.
نحوه عملکرد چیلر آبی
کمپرسور نقطه شروع و آغاز سیکل تبریدی در انواع چیلرهای آبی میباشد. وقتی سیال مبرد از داخل کمپرسور عبور میکند، فشرده شده و در نتیجه دمای آن بالاتر میرود، این گاز کاملا متراکم شده و به بخش کندانسور ارسال خواهد شد که در نتیجه آن عمل میعان بر روی مایعات و سیالات مورد نظر انجام شده و گاز متراکم تبدیل به مایع متراکم خواهد شد. سیال پس از آنکه کندانسور چیلر را پشت سر میگذارد، از یک شیر انبساطی نیز عبور میکند که در نتیجه این حرکت کاهش شدیدی در فشار سیالات ایجاد شده و تبخیر مجدد انجام میشود، همزمان با تبخیر شدن نیز سیال به بخش اواپراتور برگشت خورده و دمای آن مجدد بالا میرود. مابقی سیالات و مایعات نیز که در داخل لوله وجود دارند به گاز تبدیل شده و جهت ورود مجدد به کمپرسور آماده می شوند.
خروجی در قسمت اواپراتور در واقع نقطه ورود سیالات به صورت مجدد به داخل کمپرسور میباشد که با تکرار شدن این سیکل تبریدی همچنان خنک سازی در چیلرها بدون هیچ وقفهای انجام میشود.
اجزای چیلر آب خنک
چیلر آبی یا چیلر آب خنک از چندین قسمت و بخش اصلی زیر تشکیل شده است:
- کندانسور آبی
- کمپرسور
- اواپراتور چیلر
- شیر انبساط
- برج خنک کننده
این بخشها با انجام دادن وظایف متفاوت در کنار یکدیگر طی یک سیکل تبریدی پی در پی و بدون وقفه عملیات خنک سازی در داخل چیلر آبی را با موفقیت انجام میدهند که مهمترین قطعه در بین تمامی آنها کمپرسور میباشد و لازم است که متناسب با نحوه عملکرد و کاربرد آن کمپرسور مناسبی برای چیلر آبی انتخاب شود.
مزیت های کمپرسور رفت و برگشتی
کمپرسوری که در چیلر آبی قرار گرفته است، مانند کمپرسور هر گونه سیستم رفت و برگشتی دیگری مزیتهای زیر را دارد:
- قابلیت ایجاد کردن فشار بسیار بالا در داخل مبرد
- دارای قابلیت تعمیر در صورت فرسوده شدن و در نتیجه افزایش دادن طول عمر چیلر
- مناسبترین کمپرسور جهت استفاده کردن در مناطق آب و هوایی مرطوب و گرم به علت قابلیت تحمل کردن دما و فشار بالا
توجه کنید که در شرایط آب و هوایی ذکر شده به علت حساس بودن شرایط آب و هوایی و حتی حساس بودن ساختار کمپرسور اسکرال و اسکرول نسبت به فشار و دمای بسیار بالا نمیتوان از این دو نوع کمپرسور استفاده کرد.
کاربرد چیلر آبی
چیلر آبی قابلیت استفاده خوب و گستردهای دارد که مهمترین مکانها برای استفاده از آن عبارتند از:
در بخش کشاورزی
در پمپ ها، هیدروپونیک، حرارت محیط و چراغ ها ممکن است موجب افزایش یافتن درجه حرارت در آب مخزن شوند که در پی آن مشکلات زیادی برای ریشه گیاهان به وجود می آید، پس جهت حفظ سلامت گیاه و ایجاد کردن شرایط ایدهآل باید از چیلر استفاده شود که بتواند درجه حرارت را کاهش داده و به یک درجه مناسب برساند. ۲۰ درجه سانتی گراد یا ۶۸ درجه فارنهایت دمایی است که معمولاً برای بسیاری از گیاهان مناسب می باشد که این دما حتی سلامت ریشه گیاهان را نیز تضمین می کند و موجب خواهد شد گیاه بهتر بتواند مواد مغذی را جذب کند.
تاسیسات ساختمانی
در کلیه تاسیسات ساختمانی چیلر آبی برای تهویه مطبوع هوا به کار می رود، این نوع چیلرها به ویژه برای شرایطی مناسب و ایدهآل هستند که لازم است اتاق ها و قسمت های مختلف یک ساختمان به طور جداگانهای تحت کنترل قرار گرفته و خنک شوند. این مورد برای مکانهایی مانند هتل ها اهمیت دارد. یک چیلر مناسب می تواند درجه حرارت بالا رفته در آب را از ۴۰ تا ۴۵ درجه فارنهایت سرد کند، پیش از آنکه آب چیلر جهت خنک سازی به محل مورد نظر پمپ شود.
مزایای چیلر آبی
چیلر آبی نیز مانند دیگر چیلرها مزیت هایی دارد که آن را جهت استفاده در برخی از مکان ها مناسب کرده است که بهتر است با توجه به این مزیت ها و ویژگی های مثبت خرید این محصول را انجام دهید. این مزیت ها عبارتند از:
- بازدهی بالا
- تناژ ظرفیتی بالا
- طول عمر بالا
- حق انتخاب برای مشتری در ابعاد بسیار بزرگ
- امکان نصب کردن چیلر در داخل فضاهایی مانند موتورخانه ها
البته تفاوت هایی نیز بین این نوع از چیلر با چیلر هوا خنک وجود دارد. چیلر هوا خنک باید در مکانی نصب شود که در معرض جریان هوای آزاد است که برای این منظور به طور معمول پشت بام منازل انتخاب می شود، این در حالی است که برای چیلرهای آبی مکان هایی مانند تاسیسات و موتورخانه ها در نظر گرفته می شود که تاثیر بسزایی در زیبایی ظاهری ساختمان ها دارد و از طرفی نیز دسترسی به چیلر کاملاً آسان است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصول به سایت سپند تهویه مراجعه شود.