مزایا و معایب استفاده از چیلر در ساختمان اداری چیست؟ آیا چیلر گزینهای مناسب برای نصب در چنین مکانهایی میباشد؟ از دلایلی که موجب افزایش نصب و استفاده کردن از چیلرها شده است، راندمان و ظرفیت بالای آن است. به طوری که آن را در مکانهای مختلف عمومی مانند ساختمانهای اداری میبینیم، اما این وسیله دارای برخی مزیتها و برخی نواقص و معایب میباشد که بهتر است پیش از نصب و راهاندازی آنها را با شرایط موجود تطبیق دهید. یک چیلر میتواند به طرز موثر میزان مصرف آب و انرژی را کاهش دهد، اما این موارد تنها قابلیتها و مزایای آن نیستند. در این مقاله با مزایا و معایب استفاده از چیلر در ساختمان اداری آشنا می شویم.
فواید و مشکلات استفاده از چیلر در ساختمانهای اداری
آشنایی با مزایا و معایب چیلر میتواند شما را جهت استفاده بهتر از آن راهنمایی کند، فارغ از اینکه چیلرها از چه نوعی باشند، قطعاً ایرادات و مزیتهایی دارند که مهمترین این موارد عبارتند از:
مزایا
موارد زیر جزو مهمترین مزیتهای یک چیلر محسوب میشوند:
اشغال کردن فضای کم
به جز اندک فضایی که یک چیلر در پشت بام یا محیطی مانند حیات اشغال میکند این وسیله چندان جاگیر نیست و از طرفی برای سرماسازی به ماده مبرد کمتری نیاز دارد. که به این ترتیب علاوه بر کاهش یافتن هزینهها اثرات تخریبی زیست محیطی نیز کمتر خواهد بود و یک چیلر میتواند ما را از استفاده از کولرهای گازی در یک ساختمان اداری بینیاز کند که با مصرف کردن انرژی پایین بازدهی بهتر و بیشتری را ارائه میدهد.
کارایی بالا
کارایی بالا دیگر مزیت چیلرها میباشد که قابلیت استفاده در مکانهای تجاری و مسکونی را دارد. این دستگاه میتواند حرارتهای ایجاد شده از فعالیت هر گونه دستگاهی را تبدیل به هوای خنک کرده و در نهایت از خراب شدن تجهیزات مهم و کاهش یافتن راندمان آنها پیشگیری کند. در ساختمانهای اداری چند طبقه نیز این دستگاه میتواند سرمایش بالا برای کلیه طبقات را ایجاد کند.
انعطاف پذیری
انعطاف پذیری دیگر مزیت چیلر است، چون چیلرها دارای پیکربندی مختلفی هستند به این ترتیب میتوان آنها را متناسب با کارایی و ظرفیت خنک سازی نصب و اجرا کرد. در واقع یک چیلر با لوازم جانبی مختلفی سازگاری دارد و میتواند پروژههای مختلفی را عملی کند، مثلاً شما میتوانید با استفاده از این چیلرها مانند چیلر جذبی نه تنها سرمایش بلکه گرمایش را نیز برای فصول سرد سال ایجاد کنید.
قابلیت لوله کشی برای فواصل طولانی
برعکس سیستمهای دیگر سرمایشی که حتماً به جهت انتقال مبرد به لوله کشیهای جداگانه نیاز دارند یا با طولانی شدن فاصله بین یونیت خارجی و لولهها راندمان آنها کاهش مییابد یک چیلر چنین مشکلی ندارد، یعنی شما حتی با یک لوله کشی ساده نیز میتوانید تا صدها متر از آن استفاده کنید، به طوری که تلفات انرژی نیز در چنین فاصلههایی کم باشد، از طرفی نیز از آنجایی که این چیلرها به یونیت خارجی نیاز ندارند بنابراین هیچ گونه نیازی نیز به دستکاری نمای ساختمانها و ایجاد فضای اضافه نخواهند داشت. هم چنین حداقل لرزش و سر صدا را به وجود میآورند که یک مزیت خوب است، از طرفی نیز ایمنی خوب و بالایی دارند و احتمال هر گونه حادثه سیم کشی را به حداقل میرسانند.
مصرف کمتر آب و انرژی
مزیت خوب نیز در چیلرها وجود دارد و آن هم بهینهسازی مصرف انرژی و آب میباشد. فرض کنید دارای یک ساختمان چند طبقه هستید، حال اگر بخواهید برای هر کدام از واحدهای ساختمان مورد نظر کولر گازی استفاده کنید، مصرف انرژی آن چقدر خواهد بود؟ چیلر برای چنین مواقعی گزینه ایده آل است و میتواند با کمترین میزان انرژی سرمایش مورد نظر را تامین کند، علاوه بر آنکه این چیلرها جهت ایجاد سرماسازی از سیستم چرخشی آب استفاده میکنند، به این ترتیب مصرف آب کمتری نیز دارند.
معایب
در ادامه شناخت مزایا و معایب چیلرها حال نوبت آن است که برخی از معایب این سیستم نیز معرفی شود:
قیمت بالا
نخستین مشکلی که بر سر راه نصب و استفاده از چیلرها وجود دارد، قیمت بالای آنها است که تقریباً میتوان گفت قابل مقایسه با دیگر سیستمهای گرمایشی و سرمایشی نیست، اما به طور کلی چون این وسیله کارایی و بازدهی خوبی را از خود نشان داده است، پس خرید آن با قیمتهای بالا نیز به نوعی توجیه پذیر و اقتصادی میباشد.
وزن و حجم بالا
مورد دیگر در خصوص استفاده از چیلرهای مختلف سنگینی آنها میباشد. چیلرها در ابعاد و اندازههای بسیار بزرگ تولید میشوند، به همین دلیل علاوه بر آنکه نصب و راهاندازی و جابجا کردن آنها کمی دشوار میباشد، از طرفی نیز حجم زیادی را اشغال میکنند و بهتر است هنگام نصب کردن به تحمل سازه مورد نظر توجه داشته باشید.
هزینه های تعمیر و نگه داری
جهت استفاده بهینه و ارتقا دادن کارایی و راندمان چیلرها این دستگاه حتماً به یک سری سرویسهای دورهای و منظم نیاز دارد که البته این سرویسها معمولاً هزینه بالایی را به مصرف کننده تحمیل میکنند.
نیاز به عملیات های زیرسازی
چون وزن چیلر بالاست و تا چند تن میرسد، به این ترتیب پیش از نصب حتماً نیاز به عملیات زیرسازی دارد، یعنی عملاً استفاده کردن از آن برای فضاهای محدود امکانپذیر نیست، علاوه بر آنکه زیرسازی با استفاده کردن از قاب های تخلیه باید به گونهای باشد که وزن آن به طور یکسان و برابر بین چندین نقطه مختلف توزیع شود.
پیشنهاد مطالعه: چیلر آب خنک اسکرو
نتیجه گیری
در این مقاله مزایا و معایب چیلرها را بررسی کردیم. چیلر به عنوان یک وسیله سرمایشی فوق العاده با ظرفیت و راندمان بالا دارای برخی مزیت ها و در کنار آن نیز برخی معایب می باشد و امروزه در اکثر ساختمانهای تجاری، اداری و حتی مسکونی انواع چیلرها را با ابعاد مختلف می بینیم که جهت ایجاد گرمایش یا سرمایش مکان مورد نظر مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از این ویژگی ها را بررسی کردیم، توجه داشتن به این مزیت ها و معایب در هنگام خرید به شما کمک خواهد کرد تا با دقت بیشتری نسبت به خرید آن اقدام کنید. در سایت سپند تهویه با دیگر مزیتها ویژگیها و معایب چیلرها، نحوه استفاده درست از آنها، نحوه نصب و راه اندازی انواع چیلرها و غیره بیش تر آشنا شوید.