چیلر هوایی که با آن چیلر تراکمی هوا خنک نیز گفته می‌ شود، به صورت تراکمی است که عملکرد آن بر اساس شکل تبرید تراکمی بخار می‌ باشد که در نهایت آب سرد تولید می‌ کند. در چیلر هوایی فرایند دفع کردن حرارت در قسمت کندانسور به وسیله جریان هوای محیط و تعدادی فن انجام می‌ شود.

چیلر هوا خنک از دستگاه‌ های مناسب جهت ایجاد سرمایش در داخل مراکز خرید، ساختمان‌ های مسکونی، مراکز آموزشی، صنعتی، اداری، دستگاه‌ های صنعتی، ماشین آلات و دیگر تجهیزات در این زمینه می‌ باشد. این نوع از چیلر به ویژه در مناطقی بسیار مناسب است که با مشکل کمبود آب مواجه هستند، چون برخلاف انواع چیلرهای آبی هیچ گونه مصرف آبی ندارد.

وظیفه این نوع از چیلر این است که بتواند آب را در داخل مدار بسته به خوبی خنک کرده و با کمک پمپ آن را به یونیت‌ های داخلی ساختمان از جمله هواساز، فن کویل یا دیگر دستگاه‌ های صنعتی برای خنک‌ کاری آنها پمپاژ کند. آب سرد در داخل لوله‌ های هواساز و فن کویل یا در داخل مدارهای دستگاه‌ های صنعتی جریان پیدا کرده، سپس فنی که در دستگاه وجود دارد هوا را به اطراف لوله‌ ها یا کویل‌ها دمیده که در نتیجه آن دمای هوا کمتر شده و در نهایت نیز به قسمت‌ های مختلف ساختمان توزیع خواهد شد. چه این نوع از چیلرها به صورت تک مدار باشند یا به صورت دو یا چهار مدار فرقی نمی‌ کند، در نهایت هیچ تفاوتی به لحاظ انجام وظیفه ندارند و وظیفه تمامی آنها سرد کردن آب است که خروجی دستگاه نیز آب سرد و خنک می‌باشد.

اجزای سیستم و نحوه کار آن

مهمترین قسمت‌ های چیلر هوایی موتور الکتریکی، کمپرسور، اکسپنشن ولو، کندانسور، اواپراتور و قسمت‌ های دیگری مانند سایت گلس، فیلتر درایر، شیرهای تنظیم کننده، شیرهای کنترلی، شیرهای فشار پایین و بالا، سونولوئید ولو، قطعات برقی و کنترلی، چک ولو، سنسورها و سوئیچ‌ها، کنترلر و.. می‌باشد. وقتی که چیلر هوایی دارای ۴ مدار است به این معناست که چهار سری از کلیه تجهیزات و قسمت‌ های ذکر شده در بالا به موازات یکدیگر در داخل چیلر تعبیه شده‌اند که هر چهار مدار به طور کاملاً مستقل و مجزا کار می‌ کنند.

این چیلر در سه قسمت پرفشار، کم فشار و مدار آب خلاصه شده است. کمپرسور ابتدا مبرد را فشرده می‌کند، فشار و دما در آن را افزایش داده و در نهایت به سمت کندانسور فرستاده می‌شود. جریان هوایی که به وسیله فن در قسمت کندانسور اتفاق افتاده است، دمای مبرد را در داخل کندانسور کاهش داده و مبرد پس از عبور کردن از اکسپنشن ولو و فیلتر درایر به قسمت اواپراتور وارد می‌شود.

اواپراتور نوعی مبدل است که در یک قسمت آن آب و در قسمت دیگر آن مبرد جریان دارد. مبرد جهت تبخیر شدن نیاز به گرما دارد به این ترتیب از آب گرما را گرفته و دمای آب کاهش می‌یابد، آب سرد در داخل یک مخزن جمع می‌شود و به کمک یک پمپ به قسمت مصرف کننده پمپاژ می‌شود که این مصرف کننده ممکن است سیستم‌های سرمایشی در داخل ساختمان‌ها مانند هواساز یا فن کویا یا مصارف سرمایشی صنعتی از جمله ماشین آلات صنعتی یا کولینگ دستگاه‌ها باشد.

چیلرهای هوایی را نیز بر اساس کمپرسور آنها، جهت و موقعیت قرار گرفتن فن کندانسور، نوع اواپراتور، وجود یا عدم وجود شیر انبساط الکترونیکی، وجود یا عدم وجود کنترلر و غیره دسته‌بندی می‌کنند.

برای استفاده حداکثری و دستیابی به نتایج مطلوب در روند استفاده از چیلر هوایی نوع چهار مدار آن توصیه می‌شود، چون در این نوع دستگاه ۴ مدار به طور مجزا از یکدیگر فرایند خنک‌سازی و تولید سرمایش یا گرمایش را به طور کاملاً جداگانه انجام می‌دهند. برای چنین حالتی شاید شما نیاز به پرداخت بهای بیشتری برای خرید چیلر هوایی باشید، اما قطعاً وجود مزیت‌های بی‌شمار آن استفاده از آن را کاملاً توجیه می‌کند.

 

تفاوت چیلر هوایی و آبی

تفاوت چیلر هوایی و آبی

چیلرهای تراکمی به دو نوع چیلر هوا خنک و  چیلر آب خنک تقسیم شده‌اند که قطعات و اصول کارکرد آنها شبیه به هم است و تنها تفاوتشان در این است که در چیلر هوایی کندانسور با جریان هوا خنک می‌شود و در نهایت با استفاده کردن از فن هایی خنک می‌شود که هوا از قسمت لوله‌های کندانسور دمیده می شود. در این دستگاه هوا به طور دائم در بین اجزای آن سیرکوله شده و در نهایت در قسمت اواپراتور حرارت آب را می‌گیرد، به این ترتیب دمای آب کاهش پیدا می‌کند و پس از آن به علت مکش کمپرسور آب به داخل کمپرسور راه پیدا کرده، در آنجا تحت یک فشار قوی قرار گرفته و پرفشار و داغ می‌شود. حال به طور مجدد مبرد باید بتواند حرارت مازاد خودش را از دست بدهد که این عمل در داخل کندانسور رخ می‌دهد.

در قسمت کندانسور این حرارت مازاد یا به وسیله فن کاملا از بین رفته و سپس دفع می‌شود که در این حالت به آن چیلر هوایی گفته می‌شود یا اینکه حرارت به وسیله آب از بین می‌رود که به آن چیلر آبی می‌گویند.

در چیلر آب خنک کندانسور به وسیله آبی که خنک شده است و این آب پس از آنکه حرارت کندانسور را گرفته است با استفاده از پمپ دستگاه به قسمت برج خنک کننده پمپاژ می‌شود تا یک بار دیگر در داخل برج خنک شود. اواپراتور در اینجا نیز سرمایش آب را انجام می‌دهد، اما کندانسور در این نوع از چیلر با استفاده از فن حرارت را دفع نمی‌کند، بلکه حرارت توسط آب گرفته شده و در آخر سر به قسمت برج خنک کننده دستگاه پمپاژ خواهد شد تا حرارت به هوای آزاد منتقل شده، سپس آب به قسمت کندانسور برگردد و با همین سیرکولاسیون به صورت دائم حرارت اضافه مبرد در قسمت کندانسور گرفته شده و به قسمت بیرون دفع شود.

آب در داخل برج‌های خنک کننده به صورت تبخیری حرارت را از دست می‌دهد، یعنی مولکول‌های آب به طور مستقیم با هوا برخورد می‌کنند که در نتیجه آن بخشی از آب تبخیر شده می‌شود که حتماً باید مقداری آب تازه به طور مجدد به مدار تزریق شود، به همین دلیل این نوع از دستگاه‌های چیلر آب مصرف می‌ کنند.

جهت اطلاعات بیشتر و خرید محصول به سایت سپند تهویه مراجعه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *