چیلر آب خنک اسکرو چیست؟ آیا با انواع چیلرهای آب خنک اسکرو و عملکرد آنها آشنا هستید؟ چیلر اسکرو به آن دسته از چیلرهایی می‌گویند که از انواع چیلرهای تراکمی هستند و جهت جابجا کردن مبرد در داخل آنها کمپرسور اسکرو تعبیه شده است، چون کمپرسور اسکرو قابلیت‌های زیادی دارد، بنابراین این نوع از چیلرها در تهویه مطبوع و حتی صنعت تبرید استفاده مکرری دارند. اساس کار در چیلرهای اسکرو بر مبنای سیکل تبرید تراکمی بخار می‌باشد که چهار مولفه اصلی در این سیکل با نام‌های کندانسور، کمپرسور، شیر انبساط و اواپراتور وجود دارد. چیلرهای آب خنک اسکرو با انواع چیلر هوا خنک اسکرو متفاوت هستند، به علت همین تفاوت برای مکان‌های مختلف کاربرد دارند. در این مقاله چیلر آب خنک اسکرو، انواع و ویژگی‌ های آن را بررسی می‌ کنیم.

آشنایی با چیلر آب خنک اسکرو

گفتیم که چیلرهای اسکرو به آن دست از چیلرهایی می‌گویند که از چیلرهای تراکمی هستند. جهت جابجا کردن مبرد در داخل آنها کمپرسورهای اسکرو تعبیه شده است، چون این کمپرسورها قابلیت‌های زیادی دارند، بنابراین چیلرهایی که در داخل آنها چنین کمپرسوری وجود دارد، برای تهویه مطبوع و همچنین سیستم تبرید استفاده می‌شود. برای درک بهتر از عملکرد چیلرهای اسکرو باید بدانید که اساس کار آنها سیکل تبرید تراکمی بخار می‌باشد که بر چهار مولفه کندانسور، کمپرسور، شیر انبساط و اواپراتور استوار است. اگر بخار مبرد به صورت فاز بخار داغ به داخل کمپرسور وارد شود، بعد از تراکم شدن با افزایش دما و فشار مواجه خواهد بود، پس از آن جریان خروجی کمپرسور برای دفع کردن حرارت به داخل کندانسور وارد می‌ شود. در چنین حالتی دمای آن نیز کاهش پیدا کرده و پس از از دست دادن گرما و حرارت معمولا به مایع تبدیل می‌شود. در مرحله بعدی مقداری از این مایع پس از عبور کردن از شیر انبساط چون افت فشار زیادی در آن ایجاد شده است، تبخیر خواهد شد. در نتیجه مخلوط بخار و مایعی که به وجود آمده است با دمای بسیار پایین‌تر به قسمت اواپراتور رفته و در آنجا پس از جذب کردن گرمای آب به طور کامل تبخیر می‌ شود که در نهایت نیز به کمپرسور برمی‌ گردد.

برای ایجاد کردن جریان در هر سیالی میزان اختلاف فشار مطرح می‌شود، در واقع کمپرسور در این مجموعه به عنوان یک واحد تراکمی در داخل سیکل تبرید این وظیفه را دارد که با ایجاد کردن اختلاف فشار مبرد را در داخل سیکل مورد نظر به گردش دربیاورد.

این چیلرها در دو نوع با کمپرسور اسکرال و کمپرسور اسکرو تولید می‌شوند که البته هر کدام از آنها جهت تعمیر بار سرمایشی با ظرفیت‌های متفاوت مناسب هستند، نوع اول معمولاً برای بار سرمایشی برابر با ۱۰ تا ۱۲۰ تن تبرید کاربرد دارد و نوع دوم نیز جهت تامین کردن بار سرمایشی ۱۰۰ تن تبرید مناسب است و نسبت به کمپرسور اسکرال بازدهی بیش تری نیز دارد.

مزایای چیلر آب خنک

این نوع چیلر نسبت به چیلرهای هوا خنک مزیت‌هایی دارد که لازم است در هنگام خرید این نوع از چیلرها به آن توجه داشته باشید:

عمر طولانی

اولین مزیت چیلرهای آب خنک اسکرو عمر طولانی آنها است که به علت قرار گرفتن این نوع چیلرها در داخل ساختمان‌ ها می‌باشد.

بار برودتی

چیلرهای آب خنک اسکرو می‌توانند نسبت به دیگر چیلرها با ابعاد مشابه و یکسان بار برودتی بالاتر و بیشتری را تامین کنند.

بازدهی بیشتر

در این نوع از چیلرها از ظرفیت نهان تبخیر آب جهت خنک کردن برج خنک کننده استفاده می‌شود، از طرفی چون دمای حباب خیس هوا معمولاً از دمای هوا پایین‌تر می‌باشد با تبخیر شدن آب‌هایی که در اطراف برج خنک کننده وجود دارد مقداری خنکی به وجود می‌آید و به این ترتیب تبادل حرارت نیز آسان‌ تر انجام می‌شود.

مصرف برق

چون فرایند خنک کاری در این نوع از چیلرها با استفاده از آب انجام می‌شود، بنابراین نیازی به استفاده از فن‌های خنک‌کاری زیادتر نیست و همین مسئله موجب می‌شود که در مصرف انرژی برق نیز صرفه‌جویی قابل توجهی شود.

لرزش کمتر

چون در این نوع از چیلرها فن‌های زیادی استفاده نشده است، به همین دلیل در هنگام کار کردن لرزش بسیار کمی نیز خواهند داشت. این ویژگی به ویژه در ساختمان‌ های مسکونی بسیار قابل توجه است. البته چیلرهای آب خنک اسکرو با وجود داشتن این مزیت‌ های خوب برخی معایب را نیز دارند، مثلاً هزینه‌ های نگهداری آنها بیشتر است، چون مدتی پس از استفاده باید سرویس دوره‌ای در آنها انجام شود و حتی گاهی مواقع سیستم نیاز به تعمیرات پیدا می‌ کند چون نسبت به چیلرهای هوا خنک دارای اجزای بیشتری می‌ باشد. از طرفی نصب کردن آن پیچیدگی‌ های خودش را دارد و حتماً باید یک تعمیرکار این کار را برای شما انجام دهد. چیلرهای اسکرو آب خنک نیاز به اتاق مکانیکی دارند که به صورت کاملاً مجزا باشد، این موضوع برای اطمینان پیدا کردن از عملکرد درست چیلر در کنار برج خنک کننده و اجزای دیگر آن می‌ باشد. این چیلرها در محیط‌ های مرطوب با کاهش بازدهی مواجه هستند که این موضوع به دلیل افزایش یافتن دمای حباب خیس می‌ باشد که در نتیجه افزایش رطوبت ایجاد می‌ شود و معیار مهم جهت سنجش عملکرد آب جهت جذب کردن گرمای مبرد می‌ باشد.

مضاف بر تمام این موارد از آن جایی که سیستم خنک کاری در این نوع چیلرها به وسیله آب انجام می‌ شود، بنابراین در مناطقی که با مشکل کم آبی مواجه هستند استفاده از آن توجیه اقتصادی ندارد. برای چنین محیط‌هایی چیلر هوا خنک پیشنهاد می‌ شود که نیاز چندانی به مصرف آب ندارد.

مزایای چیلر آب خنک

نتیجه‌ گیری

در این مقاله چیلر آب خنک اسکرو را معرفی کردیم. چیلرهای اسکرو در دو نوع چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک تولید شده اند که گزینه اول جهت فرایند خنک کاری به جریان آب و گزینه دوم به جریان برق نیازمند است. با توجه به همین موضوع می‌ توان چیلر متناسب با محیط نصب را انتخاب کرد، چون چیلرهای آب خنک برای محیط‌ هایی که با مشکل کم آبی مواجه هستند گزینه مناسبی نیستند. در سایت سپند تهویه بیش تر با چیلر آب خنک اسکرو، مزیت‌ ها و ویژگی‌ ها انواع مختلف این نوع چیلرها و نحوه عملکرد آنها آشنا شوید.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *