تفاوت چیلر آبی و گازی چیست؟ آیا با عملکرد و کارایی انواع چیلرهای آبی و گازی آشنایی دارید؟ چیلر آب خنک به آن دسته از چیلرهایی می‌گویند که در داخل کندانسور آنها به وسیله مبادله کردن انرژی با آب به خوبی خنک می‌ شود. اگر مبرد داغ خروجی از قسمت کمپرسور به پوسته وارد شود، جریان آب خنکی که تولید شده است به وسیله برج‌های خنک کننده از درون لوله‌ها عبور کرده و گرمای ایجاد شده در جریان مبرد را به خودش جذب می‌کند، اما چیلرهای گازی ساختار کاملاً متفاوتی دارند و حتی عملکرد آنها نیز به طور کامل با انواع چیلر آبی تفاوت دارد. در این مقاله تفاوت بین چیلر آبی و چیلر گازی را بررسی می‌ کنیم.

تفاوت بین چیلر آبی و چیلر گازی

برای پی بردن به تفاوت‌های بین چیلر آبی و چیلر گازی این دو نوع از چیلرها را به طور جداگانه مفصل بررسی می‌کنیم:

چیلر آب خنک یا چیلر آبی

گفتیم که چیلر آب خنک به آن دسته از چیلرها گفته می‌شود که کندانسور به وسیله مبادله کردن انرژی با آب به خوبی خنک می‌شود، اگر مبرد داغی که از کمپرسور خارج می‌شود، به پوسته وارد شود جریان آب خنک که تولید شده است به وسیله برج‌های خنک کننده از درون لوله‌ها عبور کرده و گرمای جریان مبرد را به طور کامل جذب می‌کند.

چند نوع چیلر آب خنک داریم که در یکی از آنها کمپرسور اسکرال و دیگری کمپرسور اسکرو به کار رفته است، نوع چیلر آب خنک اسکرو جهت تامین کردن بار سرمایشی برابر با ۱۰۰ تن تبرید با کاربردهای بالا استفاده می‌شود که البته بازدهی بیشتر و بهتری نیز در مقایسه با چیلر آب خنک کمپرسور اسکرال دارد. استفاده کردن از این نوع چیلرها جهت تامین بار سرمایشی که از ۵۰ تن تبرید کمتر باشد، به هیچ وجه اقتصادی نیست و حتی گاهی اوقات غیرعملی می‌باشد.

در چیلر آبی اسکرو فشار تقطیر نسبت به انواع چیلرهای هوا خنک کمتر است، به ویژه زمانی که آنها را در اقلیم‌های گرم و خشک استفاده کنیم، چون هر چه هوای مورد استفاده در آنها خشک تر باشد، فشار تقطیر در نوع چیلرهای آبی پایین‌تر بوده و هر چه که میزان دمای هوا بیشتر باشد، فشار تقطیر در داخل چیلرهای هوا خنک بیشتر خواهد بود. به همین ترتیب در انواع چیلرهای هوا خنک فاصله بین فشار تقطیر و تبخیر بیشتر خواهد بود. این موضوع به این معنی است که کمپرسور در داخل چیلرهای هوا خنک به تولید نسبت تراکم بسیار بیشتری نیاز دارد، به همین دلیل است که برخی از کمپانی‌ها جهت مصارف مختلف یعنی انواع چیلرهای هوا خنک و آب خنک کمپرسورهای مخصوص و ویژه‌ای را تولید کرده‌اند.

فراموش نکنید که انتخاب کردن کمپرسور متناسب با نوع کندانسور چیلر می‌تواند تاثیر مستقیمی بر کارایی و راندمان چیلر داشته باشد.

 

چیلر آب خنک یا چیلر آبی

مزیت‌ های چیلر آبی

چند گزینه زیر از مزیت‌های خوب چیلر آبی می‌ باشد:

عمر طولانی

این نوع از چیلرها به طور معمول عمر بالاتری دارند که مزیت خوبی برای آنها محسوب می‌شود و یکی از دلایل آن نیز قرار گرفتن چیلر در قسمت‌هایی مانند داخل ساختمان‌ها می‌باشد.

بار برودتی

چیلرهای آبی با ابعاد کاملاً مشابه می‌توانند بار برودتی بیشتری را تامین کنند.

بازدهی بالاتر

یک چیلر آبی در هنگام بار برودتی بیشتر بازدهی بالاتری خواهد داشت. این دستگاه‌ها از ظرفیت نهان تبخیر آب جهت خنک‌کاری در داخل برج‌های خنک کننده استفاده می‌کند و از آنجایی که همواره دمای حباب‌های خیس هوا از دمای هوا پایین‌تر است، با تبخیر شدن آب قطعاً هوای اطراف برج‌های خنک کننده نیز خنک‌تر شده و در چنین حالتی تبادل حرارت نیز راحت‌تر انجام می‌شود.

مصرف برق بهینه

از آنجایی که فرایند خنک‌کاری در چیلر آبی با استفاده از آب است، بنابراین استفاده کردن از آن به فن‌های خنک‌کاری زیادی نیاز ندارد، همین موضوع مصرف انرژی را نیز در داخل سیستم‌های آب خنک نسبت به چیلرهای هوا خنک کاهش می‌دهد.

سر و صدای کمتر

چون در این نوع چیلرها فن بسیار کمی به کار رفته است، بنابراین نسبت به دیگر چیلرها لرزش و صدای کمتری ایجاد می‌کنند.

معایب چیلر آبی

 

معایب و مزایای چیلر آبی

یک چیلر آبی با وجود داشتن چند مزیت بالا کاستی‌ها و معایبی نیز دارد که عبارتند از:

چیلرهای آبی را می‌توان برای موارد زیر استفاده کرد:

ساختمان‌های بزرگ

چیلر آبی به طور معمول در مجتمع‌ها و صنایع تجاری که نیاز به بار برودتی بالا دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. برودتی در چنین مواردی بالای ۴۰۰ تن تبرید یا همان ۱۴۰۰ کیلووات است. البته این نوع چیلرها قابلیت استفاده برای صنایع و ساختمان‌های با بار برودتی متوسط را نیز دارند.

دمای زیر صفر

چیلر آبی را می‌توان جهت تولید کردن آب بسیار سرد با دمای زیر صفر استفاده کرد، چون در داخل آنها برج خنک کننده استفاده شده است و به جهت استفاده کردن از ظرفیت نهان در تبخیر آب همواره دمای میعان آب در داخل آنها پایین‌تر می‌باشد، یعنی جهت سرسازی هیچ نیازی به تراکم بالای مبرد نخواهید داشت. معمولا در چنین مواردی از چیلرهای آب خنک اسکرو در کنار کمپرسور سانتریفیوژ استفاده می‌کنند که نسبت تراکم بسیار کمتری دارد.

فراموش نکنید که بین دو نوع چیلر آبی اسکرو و اسکرال تفاوت‌های زیادی وجود دارد، یعنی نوع اول برای تامین کردن بار سرمایشی حدود ۱۰۰ تن تبرید و بالاتر از آن مناسب است، اما نوع اسکرال برای تامین کردن بار سرمایشی بین ۱۰ تا ۱۲۰ تن تبرید کاربرد دارد.

چیلر گازی

این نوع از چیلرها مطابق با سیکل تبرید تراکمی کار می‌کنند که نیروی محرک در آنها نیز گاز شهری یا طبیعی و همچنین یک موتور احتراقی است. از مزیت‌های خوبی که چیلرهای گازی دارند، این است که مصرف انرژی الکتریکی در آنها پایین می‌باشد و تنها نیاز دستگاه به برق جهت چرخیدن فن‌ها است. این چیلرها نیز دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از:

قطعات اصلی که در داخل این نوع از چیلرها به کار رفته است نیز شیر چهار طرفه، مبدل حرارتی، کندانسور هوا خنک، کمپرسور و موتور احتراق می‌باشد. در واقع عمده تفاوت بین این دو نوع چیلر به عملکرد و ساختار آنها برمی‌گردد.

نتیجه‌ گیری

در این مقاله چیلر آبی و چیلر گازی را مقایسه کردیم. این دو نوع از چیلر با ساختار و عملکرد متفاوتی دارند که نسبت به شرایط محیط و میزان استفاده از یک چیلر می‌توانیم هر کدام از آنها را انتخاب کنیم. در سایت سپند تهویه بیشتر با چیلر آبی، نحوه عملکرد و کارایی این نوع از چیلرها، موارد رایج استفاده از آنها، نحوه نصب و راه‌اندازی این نوع از چیلرها و غیره آشنا شوید.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *